De beste voorbereiding op het rijexamen

sep 2, 2021 | Blog

Tips voor je rij examen

In deze blog wil ik je een aantal tips geven voor het rij examen. Het komt namelijk te vaak voor dat leerlingen onnodig zakken voor het rijexamen.

Het is allereerst natuurlijk heel belangrijk om de adviezen van de rij instructeur op te volgen tijdens de rij opleiding. Iedere leerling is namelijk anders, er zit daarom veel verschil in het aantal les uren dat je in jouw rijbewijs moeten steken.

Tip 1

Daarom is mijn eerste tip om vooral niet te kijken naar vrienden en/of kennissen die hun rijbewijs al gehaald hebben. Jij bent hun niet of andersom. Kijk naar jezelf, en vraag jezelf elke les af of je zonder rij instructeur met een auto vol vrienden naar hartje Amsterdam zou durven rijden om daar vervolgens een lastige parkeergarage in te rijden, in een praktisch onmogelijk vak te parkeren terwijl er een stoet auto’s ongeduldig aan het wachten is tot jij in dat parkeervak staat. Zodra dat antwoord ja is heb jij waarschijnlijk genoeg uren gereden om overal vlot, veilig en zelfstandig te kunnen auto rijden.

Tip 2

Tip 2 is om zo weinig mogelijk mensen te vertellen dat je rij examen gepland staat. Zo voorkom je dat je extra druk op jezelf legt. Niemand vind het leuk om tegen iedereen te moeten vertellen dat ze gezakt zijn voor het rij examen. En iedereen vind het leuk om vrienden en familie te verrassen door ze ineens op te halen met de auto. Of uit het niets te vertellen dat ze geslaagd zijn.

Tip 3

Tip 3 is om de dagen voor het rij examen zo weinig mogelijk ermee bezig te zijn. Zie het als een ochtendje vrij waarin je even een half uurtje mag autorijden in een gebied dat je al kent van je rijlessen. Nu nog gaan leren of extra informatie in je op te gaan nemen is vaak niet ten goede van het examen. Je loopt dan het risico dat je jezelf gaat over informeren. Dus, relax! De rij instructeur laat je niet voor niks op examen gaan. En jij durft inmiddels toch wel een stukje te gaan rijden zonder de rij instructeur?

Tip 4

Tip 4 is misschien wel de belangrijkste. Je zenuwen niet onderdrukken! Accepteer dat je zenuwachtig bent. Iedereen is zenuwachtig als er een prestatie geleverd moet worden.
Je krijgt natuurlijk al je hele leven te horen dat je niet zenuwachtig hoef te zijn voor bepaalde prestaties. Denk dan aan je zwem examen, school examens, sport wedstrijden en dan nu je rij examen.

Natuurlijk is dit advies lief en goed bedoeld, maar helpt het ook echt? Of ben je toch nog zenuwachtig? Ik denk dat je toch nog zenuwachtig bent. Alleen nu met het gevoel dat dit raar is. De mensen om jou heen zeggen toch dat dit niet nodig is? Hoe kan het dan dat ik wel zenuwachtig ben?  Het antwoord is net zo logisch als de reden. Zenuwen zetten namelijk om in adrenaline. Dat gebeurd pas tijdens de prestatie die geleverd moet worden. Dat stofje heb je nou toevallig net nodig om beter te kunnen presteren. Alle zintuigen worden scherper, je vermoeidheid voel je  niet meer, je hebt een betere concentratie en reactievermogen. Kortom, jouw lichaam heeft zich voorbereid om alles wat je getraind hebt in de rijles als een geoliede machine te laten lopen.

Daarom is het ook van cruciaal belang dat je alle onderdelen genoeg getraind hebt in de rijles. Anders loopt de machine misschien even vast en verlies je die prachtige concentratie die je lichaam jouw geschonken heeft als een soort van sorry voor die vervelende zenuwen.

Tip 5

Mijn laatste tip!
Zorg voor een goede nachtrust maar overdrijf het niet. Ga lekker op tijd naar bed en sta gewoon op een tijd op die je normaal gewend bent. Drink een paar glazen water en ontbijt goed. Water is de olie van je hersenen, een gesmeerde motor loopt beter en drink een kwartier voor je examen een lekkere of smerige bak koffie. Cafeïne heeft namelijk het effect om tijdelijk je concentratie en reactie vermogen te verhogen. Dit duurt ongeveer een half uur tot drie kwartier en gaat ongeveer na een kwartier werken. Dus een perfect drankje voor je rij examen! Misschien wel wat minder voor de rest van de dag. Maar who cares? Zolang jij je rijbewijs maar mee terug neemt toch?

Dit waren een aantal tips die je zeker kan gebruiken naar je rij examen toe.

Ik hoop dat je er iets aan hebt gehad. Veel succes met het rij examen! Ik hoop dat je lekker zenuwachtig bent, en tot in de lesauto en anders op de weg.

Gratis proefles aanvragen

Wil je een gratis proefles? Dan kan je altijd op de proefles pagina een aanvraag doen!

Kijk ook eens op centraal bureau rijvaardigheden voor meer info over het vinden van een goede rijschool.

De Website voor veranderingen en nieuws in onze branche kan je vinden als je op deze link drukt https://www.rijschoolpro.nl/

Rijschool Seecure Den Bosch, Autorijles Den Bosch, Autorijles Rosmalen, Autorijles Berlicum

TIJDELIJKE ACTIE

Geen Wachtrij
Vol = Vol

28 rijlessen

1 Praktijkexamen

1 Gratis her-examen

1 Gratis proefles

1x  i-Theorie t.w.v. €69,95

Iedere week les

Thuis ophalen

Vaste rij-instructeur

Moderne lesauto

Leskaart en advies

Vanaf 16,5 jaar

Gespreid betalen (optie)

€1499 €1349

Gratis Proefles Aanvragen

 
(proefles is vrijblijvend)

Meld je snel aan voor een GRATIS proefles!

Seecure De rijschool van Den Bosch en omgeving. Meld je snel aan!